Tuesday, May 5, 2015

Neues Museum

Neues Museum, Berliin, Museuminsel (ehk Muuseumisaar)
Arheoloogilised kogud Egiptuse Muuseumist ja Papüüruse kollektsioon, eel- ja varajane ajalugu.
Külastamise aeg: oktoober 2014

Uus Muuseum on ehitatud 1843. ja 1855. aastatel, selle arhitekt on Friedrich August Stüler. Maja oli suletud 70 aastat ning avati uuesti 2009 aastal, sest see kannatas Teise maailmasõjaaegsete purustuste käes.
Rikkalik väljapanek pakub vaatajaile kujutluspilti nelja milleeniumi vältel elanud inimeste elust, olust ja kultuurist Egitpuses ja Nuubias. Maja oli jaotatud nelja osasse (neli korrust): esimesel korrusel oli väljapanek igapäevaelust, surmajärgsest elust ja jumalatest; teisel korrusel võis näha erienavate vaaraode surimaske, seinatükke surnukambritest ja ka teiste kultuuride säilmeid (potikillud, tööriistad, savipotid, igapäevaesemed); kolmandal korrusel olid erinevad jumalate skulptuurid, keskaeg, Rooma jumalad, ja papüüruse raamatukogu; viimasel korrusel oli väljapanek kiviajast, pronksiajast, Berliini arheoloogislisest ajaloost ja rauaajast.

Mulle meeldis näitus väga. Esiteks sellepärast, et absoluutselt kogu väljapanek oli originaalne, nii nagu esemed välja kaevati. Kõige meeldejäävamaks pean Egiptuse kuninganna Nefertiti büsti, keda on papüürustes kirjeldatud kui "maailma kauneim naine".
Ka esimesel korrusel asuvad hauad ja hauakivid ja seinamaalid avaldasid muljet. Minu jaoks tõi see näitus hästi välja kogu Egiptuse kultuuri ja rahva salapärase ja eksootilise elu. Nägin, kuidas nägid egiptlased maailma oma silmade läbi ja kuidas nad igapäevaselt elasid. Samuti sain teada, kuidas mõjutasid teised kultuurid egiptuse kultuuri. Sain vastused ka mõnedele oma küsimustele palsameerimise ja egiptlaste jumalate kohta.
Kõige suuremat muljet avaldasid mulle papüürused, kuhu olid kirja pandud erinevad kirjutised, alates tavalistest igapäevastest märkemetest kuni salajaste vallutuste marsruutideni. See oli tõesti paeluv ja tõeliselt huvitav lugemine.
Soovitan külastada Neues Museumit kõigil, kellel on vastamata jäänud küsimused ja huvi eelajaloo vastu!


The Egyptian Courtyard, kus olid erinevate valitsejate hauad
Kuninganna Nefertiti, 1340 eKr

Berlin Green Head. Ajaloolased on paika pannud, et see skulptuur esindab erienavaid stiile
 ja see on inimese katse teha endast nii täpne koopia kui võimalik Vara - Egptuse ajal

Kuulus kuninglik abikaasa Tiye, vaarao Amenothep III -a abikaasa


Kuningas Akenathen, kuninganna Nefertiti ja nende kolm last



No comments:

Post a Comment